Árnyékolásvezérlő rendszerek régóta léteznek és a legtöbb motorgyártó fejlesztései között a legfontosabb területekké vált az utóbbi időben ez a terület. Bár vannak akik szerint felesleges vagy bonyolult, mégis a korszerű házaknak elengedhetetlen kelléke a vezérlőrendszer. Hogy ennek mi az oka? Nagyon egyszerű: az árnyékoló csak akkor látja el funkcióit (fénymennyiség szabályozása, hő kint vagy bent tartása tehát energiatakarékosság, biztonság) ha azt használják.

Értelmetlen dolog lenne e célból napi egy-másfél órát az árnyékolók mozgatásával tölteni, ha létezik olyan megoldás, ami ezt a feladatot szinte észrevétlenül ellátja a háttérben.

 

Fontos különbséget tennünk árnyékoló-vezérlés és épület-vezérlés között.

 

Az árnyékoló-vezérlés csak az árnyékolóberendezéseket mozgatja. Képes rá, hogy időjárás föggvényében, nap járást követve, előre beállított időpontokban, pillanatnyi felhasználói igény szerint, vagy riasztó/tűzjelző rendszer jelzésére lépjen működésbe, és gyakran távmenedzsment funkciókkal is ellátható. Lehetségessé válik általa, hogy beavatkozás nélkül a nap folyamán az irodában a fényviszonyokat az ideális keretek között tartsuk, valamint kinntartva a hőt áramot spóroljunk meg a klímaberendezés működésén. Családiháznál például estére a redőnyök automatikusan bezárathatók, hogy télen légréteget képezve az ablak előtt további hőt és ezzel energiát takarítsunk meg. Ha pedig megszólal a riasztó, lehetséges az egész épületet azonnal lezárni, tűzjelzésnél pedig minden nyílászárót szabaddá tenni azonnal, csökkentve ezzel a kockázatokat. Szélvihar esetén egyetlen szenzor információi jutank el az összes szükséges árnyékolóhoz, így behúzzák a vászon árnyékolókat, mint a karos napellenző, a screen, és leeresztik a redőnyöket védve az üvegeket. A távmenedzsment is ma már bevett funkció, így akár az interneten, akár mobiltelefonról lehetséges a ház teljes bezárása, vagy jelenlétszimuláció a betörések elkerülése érdekében.

 

Az épület-vezérlés már egy magasabb szintű szabályzási és vezérlési rendszer, melynek egyik része csak az árnyékoló vezérlés. Az épület vezérlés kiterjed a:

és még rengeteg más olyan szolgáltatásra, melyeket itt nem tudunk felsorolni. A legfontosabb, hogy az épületet ilyenkor globális egészként kezelve amellett, hogy megbízható és teljes körűen testre szabható redszert kapunk, mindez rugalmasan bővíthető és tovább fejleszthető is. Mindemellett a különböző alrendszerek egymással szinergikusanegyütt működve további energiát takarítanak meg, mindamellett, hogy a rendszerek együttműködése révén a rengeteg párhuzamosítás és fölösleges kábelezés spórolható meg egyszerűbb felépítéssel és magasabb üzembiztonsággal.

 


Nyomtatás