Mivel külső árnyékolóról van szó, fontos, hogy még az üvegen kívül veri vissza a fényt és a hőt, így jelentős energiamegtakarítás érhető el a klímaberendezések üzemeltetésében.
Többféle profilkialakítás, megvezetési rendszer, tokozás és szín teszi lehetővé, hogy minden környezetben harmónizáljon az épület stílusával. A 12 féle alapáras lamellaszín valamint 4 alapáras profil és tokszín mellett tetszőleges RAL skála szerinti színekben készíthetőek ezek a szerkezetek.
Megvezetés szempontjából létezik:

Az huzalfeszítésűnek kifejezett előnye a filigrán kialakítás és a nagy fedőszélesség, míg az extrudált alumíniumból készült gumírozott belső peremű lefutó stabilan és csendesen vezeti meg a lamellákat.

 

A lamella formája szerint három típust forgalmazunk:

 

 Tokozás szerint elérhetőek:A megfelelő raffstore kiválasztásához fontos mindenek előtt elképzelni az épület összképét. Mivel a raffstore eléggé hangsúlyos kinézetű árnyékoló, mind lamellatípusban, szerkezeti kivitelben és színben is harmonizálnia kell az épület egészével. Az ívelt C-lamellák szolídabb megjelenése sokoldalúbbá teszi az alkalmazhatóságát, míg a Z-lamellák szögletessége inkább a modernebb megjelenésű vagy ipari kivitelű épületeken mutatnak jól. Ha a szerkezet kialakításában szempont a teljes sötétíthetőség, akkor mindenképp a Z-lamella a javasolt, mivel gumírozott peremű lamellái fényzáróak. Ha keskeny az ablaknyílás, akkor kevésbé néz ki jól, hogy tovább szűkíti a szélességet a megvezető lefutó, ilyenkor a feszítősodronyos megoldást javasoljuk, amely csak C-lamellás kivitelben érhető el. Üvegfalak esetén a legjobb választás az extrudált tokszerkezet, ilyenkor függőlegesen vagy vízszintesen sorolva a teljes üvegfal felszerelhető egy egységes kinézetű árnyékolórendszerrel, ráadásul a C-lamellák harmonizálnak a legjobban ezzel a tok-kialakítással.

Nyomtatás