Senki nem látja szívesen otthonában a rovarokat - az okok nyilvánvalók. Hogy miként védekezhetünk a leghatékonyabban ellenük arra már sokféle megoldás van. A legegyszerűbb és legtisztább védekezési mód a szúnyoghálórendszerek alkalmazása, hisz egyszeri beruházás és tartós működés szemben a kémiai riasztószerek költségigényével és gyengébb hatékonyságával.
Hogy a legjobb megoldást választhassuk ki az adott nyílászáróra, mérlegelnünk kell néhány szempontot:

  • mekkorák a nyílászáró méretei? Ablak esetében 2m-es szélesség fölött rolós vagy redőnybe integrált változat esetén már meg kell osztani mert a hálót kifújhatja a szél a lefutóból. Fix háló esetében is keresztmerevítő használata a javasolt. Ha túl magas a szerkezet, akkor a használata lehet kényelmetlen, egy 210cm-es teraszajtó esetében a teljese magasságot függőleges rolóval lehúzni nem csak az erőkifejtés miatt nehézkes, hanem eleve a kijárás a teraszra, arról nem is beszélve, hogy ha reteszes kivitelű akkor kívülről nem is nyitható.
  • mlyen gyakran kell nyitnunk azt. Ha az előbbi példánál maradva teraszajtóról van szó, akkor egyértelmű, hogy sokkal alkalmasabb a célra egy nyíló vagy egy tolóajtó. Persze előfordulhat, hogy a hely szűkössége miatt ezek nem férnek el, ilyenkor megoldás lehet az oldalhúzós roló, amit még így is sokkal kényelmesebb használni, mint egy függőleges kivitelűt, ráadásul mágneszáras, így kívülről is kezelhető.
  • van-e már vagy tervezünk-e valamilyen árnyékolót is az adott ablakra vagy ajtóra? Ha igen, akkor célszerű megvizsgálni, hogy beépíthető-e a szúnyogháló az árnyékoló tokjának belsejébe, ami amellett, hogy esztétikusabb, rejtett kivitelű legtöbbször még olcsóbb is, mint egy különálló szerkezet.

Nyomtatás